فهرست مطالب
مهاجرانی که اروپا را بهعنوان مقصد انتخاب میکنند، با گزینههای زیادی روبرو میشوند. بهعنوان مثال لهستان، یکی از مناسبترین و ارزانترین کشورهای این قاره برای زندگی بهحساب میآید. در واقع اخذ شهروندی و اقامت لهستان در مقایسه با سایر کشورهای اتحادیه اروپا بهمراتب سادهتر است و شرایط راحتی برای مهاجرت کاری و تحصیلی به آن وجود دارد.
محبوبیت این کشور در نزد مهاجران کشورهای همسایه نیز زیاد است. بهنحوی که براساس آمار در سال 2019 بیشترین مهاجران به لهستان به ترتیب از کشورهای اوکراین، بریتانیا، آلمان و بلاروس بودهاند.
اما لهستان برای زندگی چطور جایی است و چرا در لیست انتخابهای مهاجران و گردشگران خارجی قرار میگیرد.؟ برای پاسخ به این سوالها تا انتها همراه با ما باشید.
تاریخچه لهستان
لهستان در اروپای مرکزی واقع شده است. این کشور در یک تقاطع جغرافیایی قرار دارد و سرزمینهای جنگلی شمال غربی اروپا را به خطوط دریایی اقیانوس اطلس و دشتهای حاصلخیز مرز اوراسیا متصل میکند.
لهستان در اواسط دهه 1500، متحد بزرگترین دولت اروپا و شاید قدرتمندترین کشور این قاره بود. با اینحال، دو و نیم قرن بعد، این کشور میان امپراتوریهای متخاصم روسیه، پروس و اتریش تقسیم و ناپدید شد.
بعدها در سال 1918، لهستان توانست دوباره خود را بهعنوان یک کشور واحد بازسازی کند. اما این استقلال مدت زیادی دوام نداشت و لهستان در طی جنگ جهانی دوم آسیب زیادی دید و بعد از جنگ نیز به یکی از کشورهای اقماری شوروی تبدیل شد.
سرانجام در ماه می 1989 به دنبال سقوط شوروی، دولت لهستان حکومت مستقل خود را بهعنوان یک کشور دموکراتیک آغاز کرد.
مردم
جمعیت لهستان طبق سرشماری سال 2017، کمتر از 38.5 میلیون نفر است که اکثریت آنها در مناطق شهری زندگی میکنند. ورشو پایتخت این کشور است و جمعیتی در حدود 1.7 میلیون نفر دارد.
اقوام مختلفی در لهستان زندگی میکنند که اکثریت آنها بومیان خود این کشور هستند. در کنار آنها بیشترین جمعیت را مهاجران کشورهایی مانند آلمان، اوکراین، اسلواکی، لیتوانی و بلاروس تشکیل میدهنذ.
اقتصاد
قبل از جنگ جهانی دوم، اقتصاد لهستان بر پایه بازار آزاد بود و محصولات کشاورزی، چند مرکز مهم تولیدی و تعدادی معدن، تاثیر قابل توجهی روی درآمد دولت و پیشرفت اقتصاد لهستان داشتند. پس از شروع حکومت کمونیستی در دهه 1940، این کشور اقتصاد صنعتی خود را براساس مدل شوروی توسعه داد.
در اوایل دهه 1990، تولید صنعتی و تولید ناخالص داخلی در لهستان بهطور قابل توجهی کاهش یافت. بهدنبال آن بیکاری زیاد شد و از هر هفت لهستانی یک نفر را تحتتاثیر قرار داد. با اینحال دولت با اخذ تدابیر صحیح توانست تورم را مهار کند و نرخ آن را از 250 درصد در سال 1990، به 10 درصد در سال 2000 برساند.
به این ترتیب لهستان توانست به یکی از اقتصادهای پیشرو در بلوک شرق سابق و سریعترین اقتصادهای در حال رشد در اروپا تبدیل شود. در سال 2007 نرخ بیکاری در لهستان به زیر 10 درصد کاهش یافت و تا سال 2009 کاهش بیشتری هم داشت اما از سال 2014 تا به الان، نرخ بیکاری 10 درصد باقی مانده است.
مسکن
استانداردهای ساخت مسکن در لهستان در طول سالهای اخیر بهبود یافته است. در شهرهای این کشور هنوز هم ساختمانهای آپارتمانی به سبک معماری شوروی سابق وجود دارند. گرچه طی سالهای اخیر توجه به معماری مدرن بیشتر شده است.
اکنون در شهرهای بزرگتر لهستان برای زندگی میتوانید از بین خانههای بزرگ و حیاطدار گرفته تا دوبلکسهای مجهز و پنتهاوسهای مدرن انتخاب کنید.
همچنین در این کشور میتوانید در خانههای مبله شده یا نشده زندگی کنید. اما انتخاب گزینههای مبله زندگی را برای شما راحتتر میکند. در عین حال اکثر خانهها مجهز به لوازم اولیه مانند اجاق گاز، یخچال و ماشین ظرفشویی هستند.
پیدا کردن اجارهنامههایی که مدت اعتبار آنها کمتر از یک سال باشد، در لهستان دشوار است. از طرفی معمولا اجاره خانه شامل خدمات آب و برق نیست و هزینه آنها را باید جداگانه بپردازید.
سیستم بهداشت و درمان
امروزه اکثر مردمی که در لهستان زندگی میکنند، مراقبتهای بهداشتی اولیه را تحت سیستم بهداشت و درمان عمومی این کشور دریافت میکنند. مهاجران همچنین میتوانند برای کوتاه کردن زمان انتظار و دریافت خدمات بیشتر، از بیمههای خصوصی استفاده کنند.
نظام آموزشی
کودکان در لهستان بین 12 تا 13 سال تحصیل میکنند و در پایان آن میتوانند با شرکت در آزمون ملی دیپلم بگیرند. تحصیل برای کودکان لهستانی و خارجی تا سن 18 سالگی اجباری است و آنها باید در مدارس ابتدایی و متوسطه حضور پیدا کنند.
هزینه زندگی
لهستان در بین سایر کشورهای اتحادیه اروپا جزو ارزانترین گزینهها برای زندگی است و از این نظر در کنار کشورهایی مانند رومانی، بلغارستان و مجارستان قرار میگیرد. البته هزینه مخارج روزمره در شهرهای بزرگتر این کشور مانند ورشو و کراکوف بهطور قابل توجهی بالاتر از دیگر شهرها است.
براساس تخمینها یک خانواده چهارنفره برای زندگی راحت در لهستان باید ماهیانه بدون احتساب اجاره خانه 1714 دلار هزینه کنند و این مقدار برای یک فرد مجرد مجددا بدون توجه به اجاره خانه 516 دلار است. بخواهیم مقایسه کنیم، هزینه زندگی در لهستان در مقایسه با آمریکا 50.87 درصد کمتر است.
حقوقها نیز در لهستان در مقایسه با کشورهای اروپایی دیگر پایین بوده اما به همان میزان هزینههای تحصیل، درمان و زندگی در آن کمتر است.
شهرهای دیدنی لهستان
اگر میخواهید در لهستان زندگی یا سفر کنید، در بخش بعد شهرهای دیدنی آن را معرفی خواهیم کرد.
وروتسواف
ورتسواف چهارمین شهر بزرگ لهستان است. این شهر در قرون وسطی پایهگذاری شده است و چندین جزیره آن را تشکیل میدهند. این شهر معماری خیرهکننده به همراه چندین پل زیبا دارد.
شهر ورتسواف در سال 2015 توسط شرکت مشاوره مرسر بهعنوان یکی از بهترین شهرهای جهان برای زندگی معرفی شده است. دلیل آن هم زندگی با استانداردهای بالا و جهانی در ورتسواف است.
زمان بازدید از این شهر لهستان، دیدن میدان بازار نمک، سالن صدمین سالگرد و کلیسای سنت مریم مجدلیه آن را فراموش نکنید.
ورشو
با سفر به پایتخت لهستان میتوانید بریدهای از تاریخ طولانی و متلاطم این کشور را در معماری این شهر مشاهده کنید. کلیساهای گوتیک، بلوکهای دوران شوروی، آسمان خراشهای مدرن و کاخهای نئوکلاسیک در این دسته از بناها قرار دارند.
ورشو زندگی شبانه پرجنب و جوشی دارد و با وجود تخریب شدن در طول جنگ جهانی دوم، تا حد زیادی بازسازی شده است.
گدانسک
گدانسک در سواحل بالتیک قرار دارد و حال و هوای آن منحصر بهفردتر از سایر نقاط لهستان است. در این شهر تعداد زیادی از بازرگانان ثروتمند زندگی میکنند تا جو زندگی در گدانسک متفاوت از سایر جاهای لهستان باشد.
این شهر با نماهای رنگارنگ، مغازهها و رستورانهای متعدد بازسازی شده است تا جذابتر شود. در گدانسک تاج افتخار نپتون قرار دارد که در قرن هفدهم ساخته شده است و نماد این شهر بهحساب میآید. کلیسای سنت مری و کلیسای جامع اولیوا نیز از مکانهایی هستند که باید با سفر به گدانسک از آنها بازدید کنید.
سوپوت
سوپوت شهر ساحلی کوچکی است که بین گدانسک و گدنیا قرار دارد. این شهر حتی در دوران کمونیسم نیز محلی برای اقامت نخبگان و خاندان سلطنتی لهستان بوده است. اسکله چوبی سوپوت طولانیترین اسکله در تمام اروپا بوده که به زیبایی ساحلهای هیجانانگیز آن افزوده است. در زمان بازدید از سوپوت حتما سری هم به خانه کج گائودی بزنید.
مزایا و معایب زندگی در لهستان
زندگی در لهستان مزایا و معایب متعددی دارد که مهمترین آنها را با یکدیگر بررسی میکنیم.
مزایا
- قیمت خرید و اجاره مسکن در لهستان ارزان و مقرون بهصرفه است.
- مهاجران بهراحتی در لهستان به کمک مشاوران املاک انگلیسی زبان میتوانند مسکن و محل اقامت مناسبی را پیدا کنند.
- هزینه زندگی در لهستان نسبت به کشورهای اروپایی دیگر ارزانتر است.
- شهرهای لهستان زندگی شبانه فعال و امکانات سرگرمی و رفاهی زیادی دارند.
- خدمات بهداشتی خصوصی با استانداردهای بالا و با قیمت ارزان در دسترس است.
- سیستم حمل و نقل عمومی در لهستان توسعه یافته و مقرون بهصرفه است.
معایب
- معمولا آپارتمانها در لهستان کوچک هستند.
- هزینه پوشاک در این کشور گرانتر از اروپای غربی است.
- بنزین گران است.
- بوروکراسی کمونیستی و ارائه خدمات ناکارآمد به ارباب رجوع در بعضی از مناطق و ادارههای دولتی حاکم است.
- در این کشور ساعت کاری طولانی بوده و فشار کاری بالا است.
- زمستان میتواند تا 6 ماه در لهستان ادامه داشته باشد.
- انگلیسی زبان نبودن افراد بومی جلوی ایجاد ارتباط مناسب را میگیرد.
- رفتار پزشکان در زمان درمان سرد و بیاحساس است.
- زیرساختهای مناسبی برای حملونقل جادهای توسعه یافته وجود ندارد.
- نگهداری خودرو در لهستان هزینه بالایی دارد.
سخن نهایی
همیشه کشورهای ارزان قیمت مقصدهای محبوبتری برای زندگی مهاجران هستند. لهستان جزو همین کشورها قرار میگیرد تا آمار مهاجرت به آن بالا باشد.
لهستان در طول قرنهای گذشته تاریخ متلاطمی را تجربه کرده اما همواره توانسته است پس از آن خود را بازسازی کند. بنابراین تاریخ این کشور بسیار غنی بوده و فرهنگ آن نیز دستخوش همین موضوع شده است.
زندگی در لهستان برای افرادی که با خانواده خود به این کشور مهاجرت میکنند، بسیار بهصرفه است. کودکان میتوانند در این کشور از امکانات آموزشی دولتی رایگان بهره ببرند. افرادی هم که بخواهند در مدارس بینالمللی و به زبان انگلیسی درس بخوانند، این امکان برایشان فراهم شده است.
در مطلب بالا نگاهی به لهستان انداختیم تا اگر تصمیم به سفر یا مهاجرت به آنجا گرفتید با اطلاعات بیشتری برای این کار اقدام کنید.