اگه به دنبال کارهای مهاجرتتون هستید احتمالا با عبارت تابعیت خاک و خون آشنا شدید یا حداقل به گوشتون خورده. عبارت تابعیت خاک و خون که در واقع از دو عبارت تابعیت خاک و تابعیت خون تشکیل شده به دو نوع سیستم به رسمیت شناختن تابعیت اشاره داره که ممکنه کشورهای مختلف بر اساس تابعیت خاک و خون مهاجران رو بپذیرن.
سیستم تابعیت خون
در سیستم خون که دادن تابعیت به افراد رو در گرو نسب میدونه، تابعیت یا ملیت بر اساس خون فرد متولدشده تعیین میشه. در سیستم خون تابعیت فرزند بر اساس تابعیت پدر و مادرش در لحظهی تولد تعیین میشه. بنابراین در این روش نمیتونیم برای نوزادانی که پدرومادر مشخصی ندارن یا در لحظهی تولد، پدرومادرشون تابعیت خاصی نداشتن، تابعیت خاصی در نظر بگیریم.
سیستم تابعیت خاک
در سیستم خاک یا تمامیت ارضی، ایرادات سیستم خون برطرف شده و دادن تابعیت به تمام نوزادان بر اساس کشور یا منطقهایه که در لحظهی تولد در خاک اون به دنیا اومدن. مثلا اگه یه پدر و مادر ایرانی در استرالیا صاحب فرزند بشن، فرزند اونها تابعیت استرالیا رو دریافت میکنه. یا مثلا اگه یک پدر و مادر سوری هنگام فرار به سوی مرز یونان مصدوم شده یا کشته بشن اما کودک اونها در خاک یونان زنده متولد بشه، میتونیم تابعیت کودک رو یونانی در نظر بگیریم.
مزایای سیستم خاک نسبت به سیستم خون حل این قبیل از موارده که بر اساس اون میتونید برای همهی افراد تابعیتی مشخص در نظر بگیریم. استفاده از سیستم تابعیت خاک دیگه افراد رو بر اساس سیستم آپارتاید (برتری دادن افراد یک کشور یا نژاد بر دیگری) مرزبندی نمیکنه.